poniedziałek, 12 stycznia 2015

Nigella's Pear and Ginger Muffins / Muffinki gruszkowo - imbirowe według Nigelli

 
 
     Po dłuższej przerwie wracam z kolejnym przepisem Nigelli Lawson, a to za sprawą książki jej autorstwa, którą dostałam od Mikołaja, za to, że cały rok byłam grzeczna ;) Muffinki robi się prosto i szybko, a do tego są pyszne. Przygotowałam je na Sylwestra i Nowy Rok, i zostały bardzo szybko pochłonięte.
 
* Składniki *
 
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru (np. cukru pudru)
- 75 g cukru brązowego (i po 1/2 łyżeczki do posypania każdej muffinki)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 1 duża gruszka (obrana i pokrojona w 5 mm kostkę)
 
***
 
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczeni, drobny cukier, 75 g cukru brązowego i mielony imbir. W drugim naczyniu mieszamy kwaśną śmietanę, olej, miód oraz jajka i łączymy to w suchymi składnikami. Na koniec dodajemy pokrojoną gruszką, mieszamy i nakładamy ciasto do foremek. Oprószamy muffinki cukrem i pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200C. Smacznego!
 

10 komentarzy:

  1. Jakie Ty cudowności umiesz upiec! Imbir i gruszka, to musi być boskie...patrzę na nie i mam ślinotok jak Homer Simpson ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha :) no muszę nieskromnie przyznać, że te były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie! Chętnie bym zjadła jedną... albo wszystkie. :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowicie wygląda ;)

    http://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigella fantastycznie gotuje :) chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigelle oglądałam kiedyś w tv :) Lubiłam ją oglądać :)
    Muffinki pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń